Suomi tähtää maailman johtavaksi kestävän matkailun kohteeksi. Se edellyttää matkailuviennin eli Suomeen suuntautuvan ulkomaisen matkailun ja siitä saatavien tulojen kasvattamista, huomioiden matkailulliset kilpailuetumme sekä pitkän tähtäimen ympäristö- ja sosiokulttuuriset vaikutukset. Matkailun Pulssi -sivu kokoaa ajankohtaista tietoa Suomen matkailun kehityksestä. Tiedot päivitetään kuukausittain.
Rekisteröidyt yöpymiset kokonaisuutena lisääntyivät toukokuussa seitsemän prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Suomessa rekisteröityjä ulkomaisia yöpymisiä kertyi 21 prosenttia ja kotimaisia yöpymisiä kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.
Ulkomaisten yöpymisten määrä kasvoi toukokuussa kaikilla matkailun suuralueilla; Pääkaupunkiseudulla 28 %, Rannikko-saariston alueella 10 %, Järvi-Suomessa 8 % ja Lapin suuralueella 5 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.
Eniten rekisteröityjä yöpymisiä Suomessa kirjattiin toukokuun aikana Ruotsista, Saksasta, Yhdysvalloista sekä Isosta-Britanniasta saapuneille matkailijoille.
Tammi-toukokuun 2025 aikana ulkomaiset rekisteröidyt yöpymiset Suomessa ylsivät lähes 2,7 miljoonaan yöpymisvuorokauteen, mikä oli 13 % enemmän kuin edellisvuonna sekä myös prosentin verran enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019.
Alkuvuoden ulkomaisista yöpymisistä 44 % kirjattiin Lapin suuralueelle ja kasvua siellä kertyi 6 % edellisvuoteen sekä 25 % vuoden 2019 alkuun verrattuna. Pääkaupunkiseudun osuus ulkomaisista yöpymisistä oli 38 % ja myös siellä kasvua oli niin edellisvuoden kuin myös vuoden 2019 alkuun verrattuna. Myös Rannikko-saariston sekä Järvi-Suomen suuralueilla kasvua kertyi edellisvuoteen verrattuna, mutta molemmilla alueilla jäätiin vuoden 2019 alkuvuoden lukemista.
Tammi-toukokuun aikana eniten yöpymisiä koko Suomessa kertyi Saksasta, Ranskasta, Isosta-Britanniasta sekä Alankomaista.
Rekisteröityjen yöpymisten kehitystä Pohjoismaissa voit tarkastella Nordic-raportiltamme.
Kuva: Ulkomaiset yöpymiset majoitusliikkeissä vuosina 2019 sekä 2024-2025. Tilastopalvelu Rudolf Power BI -raportti.
Matkailu toi Suomen talouteen 3,7 miljardin euroa vientituloja kesäkuu 2024 - toukokuu 2025 välisenä aikana, kun Suomessa vieraili yhteensä yli 4,9 miljoonaa matkailijaa.
Kuva: Ulkomainen matkailu Suomeen viimeisen 12 kuukauden aikana, Matkailijamittari Power BI -raportti.
Tammi-toukokuun 2025 aikana Suomessa vieraili lähes 1,9 miljoonaa matkailijaa 97 eri maasta. Rahaa ulkomaiset matkailijat jättivät Suomeen yli 1,5 miljardia euroa, mikä oli saman verran kuin edellisvuonna.
Eniten matkailijoita saapui alkuvuoden aikana Suomeen Virosta, Saksasta, Ruotsista, Isosta-Britanniasta, sekä Ranskasta. Vapaa-ajan matkailijoista eniten rahaa matkaa kohden käyttivät kiinalaiset, ranskalaiset, sveitsiläiset sekä australialaiset.
Lomamatkailijoiden suosiossa olivat erityisesti Helsinki ja Rovaniemi sekä Kittilä-Levi, Inari-Saariselkä, Kolari-Ylläs ja Ruka-Kuusamo. Lomamatkailijoiden mediaaniviipymä oli edellisvuoden tapaan 4 yötä. 42 % matkusti yhdessä perheen tai ystävien kanssa ja 37 % kumppaninsa kera.
Kestävä matkailun kehitys edellyttää paitsi talouden kasvua, myös ekologisten ja sosiaalisten tekijöiden huomioimista. Toimet hiilijalanjäljen pienentämiseksi, matkailijoiden pidemmät viipymät Suomessa sekä matkailun jakautuminen ympärivuotisesti eri sesongeille edistävät kestävää matkailua.
Visit Finland tukee matkailuyrityksiä ja -alueita kestävän kasvun polulla tarjoamalla niille kattavan kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman. Vuoden 2025 heinäkuuhun mennessä STF-merkin on saavuttanut 503 yritystä ja 11 matkailualuetta.
Kiinnostus Suomen matkailua kohtaan on jatkunut maailman kriiseistä huolimatta. Suomen matkailua koskevia ulkomaisia verkkohakuja oli vuonna 2024 yli 8,5 miljoonaa. Määrä on ollut jatkuvassa kasvussa, ja suuntaus jatkui edelleen vuonna 2024, jolloin verkkohakujen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 15 %. Suomea koskevia verkkohakuja tehdään kuitenkin edelleen muita Pohjoismaita vähemmän.
Suosituimmat matkailuun liittyvät verkkohaut olivat sauna, hotellit, joulupukki sekä revontulet ja nämä suosituimmat hakuteemat kiinnostivat myös edellisvuotta enemmän.
Kuva: Ulkomaisten suosituimmat teemat Suomen matkailuun liittyvissä verkkohauissa vuonna 2024 (Digital Demand, Bloom Consulting).
Digitalisaatio on yksi Suomen matkailuyritysten kilpailueduista Pohjoismaissa. Visit Finlandin digitaalisen kehityksen palvelut ja toimenpiteet auttavat matkailutoimijoita pysymään mukana digikehityksen vauhdissa. Vuoden 2025 heinäkuuhun mennessä Visit Finlandin matkailun tuotetietokanta DataHubissa on julkaistu yli 11 000 matkailutuotetta lähes 3 100 suomalaiselta matkailuyritykseltä.
DataHubissa olevista matkailutuotteista 12 % on kestävän matkailun STF-merkin saaneiden yritysten tuotteita. DataHubin yritys- ja tuotetietoja käyttää yli 50 eri julkaisukanavaa, joilla markkinoidaan suomalaisia matkailutuotteita ulko- ja kotimaisille matkailijoille.
Lentovarauksia on kesän huippusesongille (kesä-elokuu) 2025 tehty kesäkuun loppuun mennessä 6 prosenttia edellisvuotta enemmän. Varausmäärät jäävät kuitenkin 14 prosenttia vähäisemmiksi kuin vuonna 2019. Eniten lentovarauksia Suomeen on kesäksi tehty Saksasta, Isosta-Britanniasta sekä Yhdysvalloista.
Oxford Economicsin ennusteen mukaan Suomeen suuntautuvan matkailun (rahankäyttö, yöpymiset) ennustetaan elpyvän pandemiaa edeltävälle tasolle kuluvan vuoden aikana.
Lue Visit Finlandin ajankohtaiset uutiset, tiedotteen, tapahtumat, blogit ja caset.