Siirry sisältöön

Matkailun Pulssi

Ajankohtaiskatsaus Visit Finlandin kohdemarkkinoista.
Uutisia, tilastoja, kuluttajien tunnelmia ja asiantuntijoidemme arvioita. Lisäksi tulevien lomasesonkien kysynnän kehitys ja varaustilanne. Viimeisin päivitys on 13.9.2023.

Näkymät

Nykytilanteen yhteenveto

  • Oxford Economicsin kansainvälisen matkailun ennusteen mukaan ulkomaiset saapumiset jäävät globaalisti arviolta 28 prosenttia vähäisemmäksi kuin ennen 2020 alkaneita kriisejä. Ennuste on parantunut edellisestä, joulukuussa tehdystä arvioista.
  • Euroopan matkailun kehitys vuonna 2023 on arvion mukaan jäämässä 16 prosenttia vuoden 2019 tasosta, Länsi-Euroopassa 10 prosenttia.
  • Ennusteen mukaan Euroopan matkailun odotetaan palautuvan kriisejä edeltävälle tasolle vuonna 2025. Palautumista hidastaa itäisen Euroopan heikentynyt ennuste. Elpyminen perustuu ennen kaikkea lähimatkailun kehitykseen.
  • Patoutuneen kysynnän purkautuminen on ylläpitänyt matkailualaa lyhyellä aikavälillä. Hidastunut talouskasvu ja kiihtyvä inflaatio muodostavat kuitenkin edelleen riskin elpymiselle kuluvan vuoden aikana.
  • Matkailijoiden ostovoiman heikkeneminen on Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan epäsuora vaikutus eurooppalaiselle matkailualalle.
  • Näistä epävarmuustekijöistä huolimatta talvimatkailu Lappiin on jo edellisinä talvina tehnyt uusia ennätyksiä, ja tulevan talven lentovaraukset Suomeen ovat tällä hetkellä kovassa kasvussa. Tämänhetkiset kasvuluvut saattavat toisaalta myös merkitä sitä, että lentolippujen kallistuttua sekä majoituskapasiteetin täyttyessä, varauksia tehdään entistä aikaisemmin, jolloin lähemmäs talvea mentäessä varaustahti saattaa vielä tasaantua. 

Seminaarien satoa

Tutustu Visit Finlandin järjestämien seminaarien, webinaarien ja työpajojen materiaaleihin sekä tallenteisiin

Lisätietoja

Head of Business Intelligence:
Katarina Wakonen
katarina.wakonen (at) businessfinland.fi

Analyst:
Susanne Heikkinen
susanne.heikkinen (at) businessfinland.fi

Analyst:
Hanna Viitasaari
hanna.viitasaari (at) businessfinland.fi

Market Research Trainee:
Irene Ruuskanen
irene.ruuskanen (at) businessfinland.fi