Siirry sisältöön
Uutinen 08.02.2024

Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa 432 miljoonaa euroa joulukuussa 2023

Ulkomaiset matkailijat tekivät lähes 440 000 matkaa Suomeen ja jättivät Suomeen 432 miljoonaa euroa joulukuussa 2023. Yli 80 % matkoista oli vapaa-ajan matkoja. Tyypillinen matkan kesto oli 4 yötä. Pakettimatkojen osuus oli joulukuussa muita kuukausia suurempi.

  • Joulukuussa 2023 ulkomaiset matkailijat tekivät Suomeen yhteensä 439 000 matkaa.
  • Matkoista 81 % oli vapaa-ajanmatkoja ja 19 % työmatkoja.
  • Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa yhteensä 432 miljoonaa euroa.
  • Keskimäärin matkailijat käyttivät 985 euroa matkaa kohden.
  • Matkan mediaanikesto oli 4 yötä.
  • Pakettimatkojen osuus yöpymisen sisältäneistä vapaa-ajan matkoista oli 31 %.

    imagearm9e.png

Joulukuun matkoista 70 % tehtiin lentäen ja 30 % laivalla. Matkojen varaukset oli joulukuussa tehty keskimäärin 4,3 kuukautta ennen matkan alkua.

Matkapäivää kohden laskettuna matkailijat käyttivät joulukuussa 94 euroa. Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö Suomessa muodostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Rahankäyttöön ei sisälly meno- ja paluumatkan lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.

Joulukuussa matkakohtainen hiilijalanjälki oli 507 kg CO2 per matka. Hiilijalanjäljessä on huomioitu meno- ja paluumatkasta, Suomessa liikkumisesta sekä majoituksesta ja aterioista aiheutuneet päästöt.

Joulukuun aineisto koostuu 1069 kohdejoukkoon kuuluvan henkilön haastattelusta. Matkamäärän virhemarginaali joulukuussa on noin 7 % suuntaansa.

Tiedot käyvät ilmi Visit Finlandin maaliskuussa 2023 käynnistyneestä Matkailijamittari-tutkimuksesta. Tutkimuksen varsinaisen kohdejoukon muodostavat ulkomailla asuvat matkailijat, jotka tekivät matkan Suomeen. Kohdejoukkoon eivät sisälly vaihtomatkustajat.

Tutkimusyritykset TAK Oy ja Norstat Oy vastaavat satamissa ja lentokentillä tehtävästä tiedonkeruusta. Tilastokeskus vastaa tutkimuksen otannan suunnittelusta ja tutkimusaineiston tuottamisesta. Joulukuussa haastatteluja tehtiin Helsinki-Vantaan, Rovaniemen, Kittilän, Ivalon ja Kuusamon lentoasemilla sekä Helsingin satamissa.

Tutustu Matkailijamittariin