Siirry sisältöön
Uutinen 06.03.2024

Kilpisjärven uusille tonteille etsitään matkailutoimijoita

Kuva: Metsähallitus

Enontekiön Kilpisjärvelle ollaan saamassa ainutlaatuisia tontteja matkailuliiketoimintaan Metsähallituksen ja Enontekiön kunnan yhteisessä kaavoitushankkeessa. Yritystontteja tulee neljä kappaletta Kilpisjärven kylän pohjoispuolelle, valtatie 21 varrelle, Saanajoen ja Kilpisjärven kainaloon.

Metsähallitus avaa tontinluovutuskilpailun Kilpisjärvellä, ja voittajan on sitouduttava toteuttamaan suunnitelmansa. Tontit laitetaan tarjolle kilpailutuksella, jotta tulevan rakentamisen laatua ja paikallista sopivuutta voidaan arvioida.

– Kilpailun tavoitteena on muodostaa Saanajoen ympärille alueen identiteettiä vahvistava viihtyisä, vetovoimainen ja korkeatasoinen matkailupalveluiden alue, joka tukee Enontekiön kunnan tavoitetta matkailuelinkeinoon liittyvien palveluiden tarjonnan kehittämisestä, Enontekiön kunnanjohtaja Petri Härkönen kertoo.

Tämän hetken suurimpiin matkailutrendeihin lukeutuu hidas ja palauttava matkailu. Matkailijat haluavat matkustaa lomallaan paikkoihin, jossa voivat levätä ja latautua. Suomen luontokohteille tämä on hyvä uutinen.

– Kilpisjärvellä avautuva suunnittelukilpailu on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda vetovoimainen ja kestävää matkailua alueella kunnioittava kohde. Voisi kuvitella, että tämä mahdollisuus kiinnostaa myös ulkomaisia toimijoita. Paljon on viime aikoina puhuttu ulkomaisten investointien tärkeydestä, myös matkailuala tarvitsee ulkomaisia investointeja. Toivottavasti sekä ulkomaiset että kotimaiset toimijat tuovat kisaan kiinnostavia konsepteja. Paras voittakoon, Invest in Finlandin asiantuntija Kaija Laitinen kannustaa.

Kilpisjärvi_Saanajoki_web_N2A8438.jpg
Kuva: Metsähallitus

Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön huomioivaa laadukasta matkailurakentamista, koska alue sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen läheisyydessä.

– Pyydämme kilpailuun osallistuvilta ehdotuksia tonttien suunnittelusta ja toteutuksesta. Tarkoituksena on löytää arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja toteutuskelpoisia rakennussuunnitelmia kilpailun kohteena oleville tonteille. Suunnitelma on esitettävä myös visuaalisesti niin, että siitä näkee miltä tontti toimintoineen näyttäisi. Lisäksi ehdotuksissa pitää esittää, miten tontti liittyy ympäristöönsä, Metsähallituksen alueidenkäytön johtava asiantuntija Tanja Hämäläinen kertoo.

Kilpailun tuloksista kerrotaan alkukesästä. Lue lisää tontinluovutuskilpailusta. Lisätietoja kiinnostuneille: Alueidenkäytön johtava asiantuntija Tanja Hämäläinen, Metsähallitus, tanja.hamalainen (at) metsa.fi, puh. 040 186 9339.

saanankartta.JPG