Siirry sisältöön
Uutinen 17.10.2022

Kansallinen hiilijalanjälkilaskuri edistää kestävää matkailua

Visit Finlandin tavoitteena on tehdä Suomesta maailman johtava kestävän matkailun maa vuoteen 2025 mennessä. Kansallisen hiilijalanjälkilaskurin testiversio on matkailutoimijoiden käyttöön tarkoitettu konkreettinen, selainpohjainen työkalu, jolla yrityksen omaa hiilijalanjälkeä voi seurata. Laskuri myös ohjaa tekemään konkreettisia toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Hiilijalanjälkilaskuri on selainpohjainen työkalu, johon yritys voi syöttää omia kulutuslukuja, mm. energiankulutuksesta, matkoista ja hankinnoista. Laskuri laskee kulutustiedot valituilla päästökertoimilla ja antaa tuloksen yrityksen hiilijalanjäljestä.

– Laskuri on nyt testikäytössä. Sillä pystyy nykyisellään jo tekemään perusmuotoisia laskelmia, mutta sille tullaan tekemään vielä kattavaa jatkokehitystä. Se tullaan muun muassa integroimaan osaksi Sustainable Travel Finland -kokonaisuutta, kertoo Visit Finlandin kestävän matkailun asiantuntija Liisa Mäkelä.

Laskurikehityksen yhteistyökumppaneita ovat Digia ja Positive Impact Finland.

– Hiilijalanjälki on yksi merkittävimmistä mittareista, joita yritykset seuraavat, mutta sen laskenta on yllättävän vanhanaikaista. Näin myös päästökertoimet laahaavat jäljessä ja tämä hidastaa muutosten tekemistä. Ratkaisumme mahdollistaa ennakoivien toimenpiteiden suunnittelun, simuloinnin ja parempien päätösten tekemisen. Tällä on merkittäviä vaikutuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan, sanoo Digian Data ja analytiikka -yksikön Business Manager Minna Häkämies.

Varsinaisen hiilijalanjälkilaskurin lanseeraus matkailutoimialalle tullaan tekemään ensi vuonna, mutta testiversion voi ottaa jo käyttöön myös tässä vaiheessa.

Hiilijalanjälkilaskuri