Siirry sisältöön
Tiedote 01.06.2022

Suomen matkailuala tähtää hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Visit Finland ja 60 suomalaista matkailuyritystä ja -aluetta on allekirjoittanut matkailualan globaalin ilmastojulistuksen, Glasgow Declaration for Climate Action in Tourismin. Julistuksen allekirjoittaneet toimijat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050.

Glasgown’n julistus on matkailualan laajin ja monipuolisin ilmastonmuutosta käsittelevä kannanotto. Julistus sisältää puitteet, jotka yhdistävät kaikki matkailualan toimijat ensimmäistä kertaa yhteisten sitoumusten ympärille viidellä eri tavalla: mittaamalla ja vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, uudistamalla toimintatapoja, lisäämällä yhteistyötä ja varmistamalla kehitystyön vaatima rahoitus.

– Visit Finland haluaa tehdä oman osansa tavoitteiden saavuttamiseksi ja strategiamme ohjaa meitä kohti osallistavaa ja osaavaa toimialaa sekä kokonaisvaltaisesti kestävää matkakohdetta, joka on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Visit Finlandin omat ilmastotoimenpiteet liittyvät mm. vastuullisiin työmatkoihin ja tapahtumiin sekä viestintään. Ennen kaikkea tavoitteena on tarjota työkaluja suomalaisille matkailuyrityksille Sustainable Travel Finland -ohjelman muodossa, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kertoo.

Matkailun on oltava mahdollista myös tulevaisuudessa, ja matkailuelinkeinon tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet sekä työpaikat on turvattava. Kestävä matkailu tukee keskeisiä valtakunnallisia tavoitteita mm. aluetaloudellisessa kehityksessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän yhteinen tehtävämme. ​Meidän kaikkien on sitouduttava toimenpiteisiin, joilla turvaamme vähähiilisten matkustusvaihtoehtojen kehittymisen, Hietasaari jatkaa.

Visit Finlandin tavoitteena on kasvattaa Suomen tunnettuutta kestävänä matkakohteena ja kestävän kehityksen edelläkävijänä. Julistuksen allekirjoitus, etenkin yhdessä tehtynä, ​on keino näyttää sitoutuminen ulospäin ja saada vaikuttavuutta vastuullisille teoille. Toukokuuhun 2022 mennessä Glasgow’n julistuksen on allekirjoittanut yli 500 tahoa ympäri maailman, joista 60 on Suomesta. Mukana on yrityksiä pienistä suuriin toimijoihin matkailuna alueorganisaatioiden lisäksi.

– Matkapojat Oy haluaa olla yksi ensimmäisistä suomalaisista matkanjärjestäjistä, joka saa käyttöönsä Travelife-sertifikaatin myötä myös Glasgow Declarationin määrittämät matkailualan ilmastotavoitteet ja muut vastuullisuustavoitteet. Haluamme suojella meidän kaikkien elinympäristöä ja tarjota näin myös tuleville sukupolville mahdollisuuden nauttia matkailun tarjoamista elämyksistä kaikkialla maapallollamme, Matkapoikien myyntipäällikkö Lauri Laakso sanoo.

– Haluamme olla tukemassa Suomea saavuttamaan aseman johtavana kestävän matkailun mallimaana ja osoittaa alueemme matkailutoimijoille ja sidostyhmille esimerkillämme, että vastuullisuus on meidän jokaisen asia, vain vastuullisten tekojen avulla voimme säilyttää ainutlaatuisen järviluontomme tuleville sukupolville, goSaimaan johtaja Katja Vehviläinen jatkaa.

Suomalaisten matkailutoimijoiden allekirjoitukset julkistetaan One Planet Forumissa Tukholmassa 1.6.

Lisätietoa: Glasgow’n ilmastojulistus: Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism

Lisätietoja medialle

Virpi Aittokoski
Manager Outdoor activities
Visit Finland | Business Finland

virpi.aittokoski (at) businessfinland.fi, 050 4725 443

Kristiina Hietasaari
Senior Director
Visit Finland | Business Finland

kristiina.hietasaari (at) businessfinland.fi, 040 778 8918

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Visit Finland on osa Business Finlandia www.visitfinland.fi / www.visitfinland.com

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee noin 750 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi