Ulkomaiset matkailijat tekivät 489 000 heinäkuussa päättynyttä matkaa Suomeen. Heinäkuun matkoista 56 prosenttia tehtiin lentäen ja 44 prosenttia laivalla. Matkoista 90 prosenttia oli vapaa-ajanmatkoja ja 10 prosenttia työmatkoja. Heinäkuussa päättyneiden matkojen varaukset oli tehty keskimäärin 2,3 kuukautta ennen matkan alkua. Tiedot löytyvät Visit Finlandin uudesta Matkailijamittari-kuukausitilastosta.
Heinäkuussa päättyneiden vapaa-ajanmatkojen mediaanikesto oli viisi päivää. Yöpymisen sisältäneistä vapaa-ajanmatkoista viisi prosenttia oli valmismatkoja.
Ulkomaiset matkailijat käyttivät heinäkuussa Suomessa yhteensä 416 miljoonaa euroa. Matkaa kohden summa oli 851 ja matkapäivää kohden 61 euroa. Matkailijoiden matkaa kohden Suomessa käyttämä summa on kasvanut kuukausittain huhtikuusta heinäkuuhun. Viipymän pidetessä matkailijoiden päivää kohden käyttämä summa kuitenkin laski heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna.
Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö Suomessa muodostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, Suomen sisällä liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Summiin ei sisälly meno- ja paluumatkan lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.
Heinäkuussa päättyneiden matkojen yhteenlaskettu hiilijalanjälki vastasi noin 230 000:ta tonnia hiilidioksidia (CO2), eli matkakohtainen hiilijalanjälki oli 473 kg CO2. Lentomatkojen keskimääräinen hiilijalanjälki oli 674 kg ja laivamatkojen 221 kg CO2. Hiilijalanjäljessä on huomioitu meno- ja paluumatkasta, Suomessa liikkumisesta sekä majoituksesta ja aterioista aiheutuneet päästöt.
Matkailijamittarin tiedonkeruu aloitettiin kuluvan vuoden maaliskuussa. Maalis-heinäkuussa Suomeen tehtiin yhteensä 1 915 000 matkaa, joista yli yön matkoja oli 1 697 000 eli 89 prosenttia. Vapaa-ajan matkailijoiden osuus oli 72 ja työmatkailijoiden 28 prosenttia.
Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö viiden kuukauden mittausjaksolla ylsi 1,45 miljardiin euroon.
Ulkomaisten matkailijoiden määrät Suomeen ja sen mukana kokonaisrahankäyttö kasvavat vuoden päälomasesongin, kesäkauden lähestyessä elokuun huippukautta.
Vapaa-ajan matkailijoiden mediaaniviipymä pysyi melko tasaisesti neljässä yössä kevään ja alkukesän ajan. Heinäkuussa yllettiin kuitenkin jo viiteen yöhön. Samalla rahankäyttö päivää kohden laski kesäkuuhun verrattuna.
Heinäkuussa päättyneiden matkojen varaukset tehtiin keskimäärin 2,3 kuukautta ennen matkan alkua eli huomattavasti aiemmin kuin edeltävinä kuukausina, mikä kertoo kesälomamatkojen suunnitelmallisuudesta edeltäviin neljään kuukauteen verrattuna.
Vapaa-ajan matkailijoiden valmismatkojen osuus on pysynyt matalalla tasolla (4-5 prosentissa) huhti-heinäkuun välisenä aikana.
Vapaa-ajan matkailijoiden tyytyväisyys Suomeen kesälomakohteena oli mittausjakson (maalis-heinäkuun) korkein. Todennäköisyys palata Suomeen asteikolla 1-5 oli heinäkuussa 4,2.
Matkailijamittarin elokuun tulokset julkaistaan 9. lokakuuta. Visit Finland järjestää 12. lokakuuta yhteistyökumppaneineen Matkailun Pulssi: Katsaus kesään 2023 -ajankohtaiswebinaarin. Katsomme tuoreiden lukujen valossa matkailukesän onnistumisia ja ilmiöitä. Lisäksi kurkistamme tulevan talven näkymiin.
Matkailijamittarin avaintulosten raportointia kehitetään tulosten hyödyntämisen tukemiseksi. Visit Finland julkaisee alkusyksystä PowerBI -raportin tulosten tarkempaa tutustumista varten. Voit myös tutustua tuloksiin Tilastopalvelu Rudolfissa.