Siirry sisältöön
Uutinen 08.03.2024

Matkailijamittari: Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa 300 miljoonaa euroa tammikuussa 2024

Ulkomaiset matkailijat tekivät 352 000 tammikuussa päättynyttä matkaa Suomeen, joista kertyi 2,8 miljoonaa yöpymistä. Tammikuun matkoista 68 prosenttia tehtiin lentäen ja 32 prosenttia laivalla. Matkoista noin 80 prosenttia oli vapaa-ajanmatkoja ja noin 20 prosenttia työmatkoja.

Vapaa-ajanmatkojen mediaanikesto oli 6 yötä. Yöpymisen sisältäneistä vapaa-ajanmatkoista 15 prosenttia oli valmismatkoja. Tammikuussa päättyneiden matkojen varaukset oli tehty keskimäärin 2,6 kuukautta ennen matkan alkua. Tiedot löytyvät Visit Finlandin uudesta Matkailijamittari-kuukausitilastosta.

Ulkomaiset matkailijat käyttivät tammikuussa Suomessa yhteensä 300 miljoonaa euroa. Matkaa kohden laskettuna summa oli 853 euroa ja matkapäivää kohden 96 euroa. Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö Suomessa muodostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Rahankäyttöön ei sisälly meno- ja paluumatkan lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.

Tammikuussa päättyneiden matkojen yhteenlaskettu hiilijalanjälki oli noin 159 000 tonnia hiilidioksidia (CO2), eli matkakohtainen hiilijalanjälki oli 452 kg CO2. Lentomatkojen keskimääräinen hiilijalanjälki oli 575 kg ja laivamatkojen 186 kg CO2. Hiilijalanjäljessä on huomioitu meno- ja paluumatkasta, Suomessa liikkumisesta sekä majoituksesta ja aterioista aiheutuneet päästöt.

Maalis-tammikuussa 4,3 miljoona matkaa ja 3,4 miljardia euroa

Ulkomaiset matkailijat tekivät yhteensä 4,3 miljoonaa maaliskuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana päättynyttä matkaa Suomeen. Matkoista yön yli matkoja oli noin 90 prosenttia. Vapaa-ajan matkailijoiden osuus oli 73 prosenttia ja työmatkailijoiden 27 prosenttia.

Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö maalis-tammikuussa oli 3,4 miljardia euroa, eli keskimäärin 312 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Jakson aikana matkailijat käyttivät keskimäärin 800 euroa per matka ja 72 euroa per päivä.

Faktat

  • Matkailijamittari on Visit Finlandin tuottama uusi kuukausitilasto. Tiedonkeruu alkoi maaliskuussa 2023.
  • Tutkimuksen kohdejoukon muodostavat ulkomailla asuvat matkailijat, jotka matkustivat Suomeen. Kohdejoukkoon eivät sisälly niin sanotut transit- eli vaihtomatkustajat.
  • Tilastokeskus vastaa tutkimuksen otannan suunnittelusta ja tutkimusaineiston tuottamisesta.
  • Tutkimusyritykset Visitory Oy ja Norstat Oy vastaavat satamissa ja lentokentillä tehtävästä tiedonkeruusta.
  • Tammikuussa 2024 haastatteluja tehtiin Helsinki-Vantaan, Ivalon, Kittilän, Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemilla sekä Helsingin satamissa.
  • Maaliskuun 2023 ja tammikuun 2024 välisen ajan kattava aineisto muodostuu 6953:sta ja tammikuun aineisto 667:sta kohdejoukkoon kuuluvan henkilön haastattelusta.
  • Matkamäärän virhemarginaali oli maalis-tammikuussa noin 2 prosenttia ja tammikuussa noin 9 prosenttia suuntaansa.
  • Tilastointiprosessia on kehitetty ensimmäisten kuukausien aikana, minkä vuoksi lukuihin on tehty muutamia tarkennuksia jälkikäteen.
  • Tutkimuksen tulokset julkaistaan tietokantatauluina Visit Finlandin Tilastopalvelu Rudolfissa sekä avoimena datana Matkailu ja turismi - Kategoriat avoindata.fi

Tutustu Matkailijamittariin