Ajankohtaiseen tietoon perustuva päätöksenteko auttaa matkailun kehittämisessä hallitusti ja toivottuun suuntaan. Lentodatan avulla Visit Finland ja matkailualueet voivat arvioida Suomen matkailuviennin volyymia ja mahdollisuuksia eri markkinoilla saavutettavuuden näkökulmasta.
Lentovarauksiin ja -kapasiteettiin perustuva tieto on merkittävää erityisesti Suomen kaltaiselle maalle, johon ulkomaiset matkailijat saapuvat pääasiassa lentoteitse. Matkailijamittarin tietojen mukaan vuoden ympäri lentäen saapuvia matkailijoita on noin 60 prosenttia. Kesällä osuus on hieman pienempi (57 %), kun useammat matkailijat saapuvat laivalla, talvella taas suurempi (69 %).
— ForwardKeysin tieto avaa meille faktoihin perustuvan näkymän lähitulevaisuuteen: lentovaraustietojen perusteella voimme melko tarkkaan arvioida tulevan sesongin kysyntää eri markkinoilta. Näemme esimerkiksi, että ensi kesän 2024 reittilentojen varauksia on tämänhetkisten tietojen mukaan tehty 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, joskin varaustilanne elää jonkin verran matkustushetkeen saakka. Kapasiteettitieto puolestaan antaa osviittaa matkailuviennin mahdollisuuksista saavutettavuuden näkökulmasta, kertoo Visit Finlandin analyytikko Susanne Heikkinen.
Kuva: Visit Finland Matkailun Pulssi, sivu päivitetty 16.5.2024
Visit Finland on tilannut lentoja koskevia tietoja ForwardKeysiltä jo useamman vuoden, ja käyttää niitä muun muassa vuosisuunnittelussaan. Tällä hetkellä käytössä on Destination Gateway -tuote, jota asiantuntijat voivat hyödyntää myös itsenäisesti työnsä tukena valmiiden visualisointien ja helppokäyttöisen käyttöliittymän ansiosta.
Visit Finland jakaa ForwardKeysin lentovaraus- ja kapasiteettidataa matkailualan kumppaneilleen tukeakseen alueita niiden matkailun kehittämistyössä. Helsingin seudun, Lapin, Järvi-Suomen sekä rannikko-saariston matkailualueet haluavat kasvattaa vientiään ja vetovoimaisuuttaan kansainvälisinä matkakohteina, ja tiedon hyödyntäminen auttaa niitä tekemään päätöksiä tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Kesän 2024 lentojen varauksista noin 90 % kohdistuu Helsinkiin, jonne myös Suomen kansainvälisten lentojen istuinkapasiteetti voimakkaasti (96 %) keskittyy. Turun istuinkapasiteetti on kasvanut viime kesästä, Tampereen hieman vähentynyt.
Kuva: Visit Finland Matkailun Pulssi -webinaari 7.5.2024
Helsinki seuraa aktiivisesti oman ForwardKeys-datansa avulla tulevien kuukausien lentovaraustietoja valmistautuakseen tulevaan matkailusesonkiin ja optimoidakseen markkinointi- ja myyntitoimenpiteidensä ajoitusta ja kohdentamista.
— Helsingissä matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan yritysten Helsingin tekijät-kumppanuusverkostomme Helsinki Destination Insights – DataLokki -ohjelmistoalustalla oleva lentovaraustieto on yksi eniten kiitoksia saaneista osioista. Helsingin matkailuneuvonnassa valmistaudumme tuleviin matkailijamääriin käyttäen ForwardKeysin tietoja. Käytämme lentotietoja myös kaupunkimarkkinoinnin ja myynnin toimenpiteiden suunnittelussa yhteistyökumppaneidemme kanssa, kertoo Helsinki Partnersin kansainvälistä myyntiä johtava Leena Lassila.
Vilkas ja kansainvälisesti tunnettu pääkaupunki sekä muut suositut kohteet mahdollistavat osaltaan myös ympäröivien Suomen matkailukohteiden paremman saavutettavuuden ja ajan myötä kasvattavat niiden vetovoimaisuutta matkakohteena. Myönteinen kehitys näkyy esimerkiksi Lapin viime talvikauden 2023-2024 datasta. Ulkomaisia, yöpyviä matkailijoita saapui tuolloin reittilennoilla Rovaniemen ohella yhä useampiin lähialueen kohteisiin. Datan perusteella he myös viipyivät aiempaa pidempään, edistäen siten matkailun pitkäaikaista kestävää kasvua.
Katso tuoreimmat tiedot: Matkailun Pulssi
Tarkempia tietoja lentovarauksista ja kapasiteetista löydät Matkailun Pulssin kuukausiraportista (maaliskuu 2024) ja webinaarimateriaaleista (talvikausi 2023-2024 ja katsaus kesään 2024)