Siirry sisältöön
Uutinen 05.12.2023

Naantalilainen ravintola Tammiston Kuulas palkittiin Suomen parhaista ruokailumatkatuotteista

Kuva: Piknik omenapuun alla. Tammiston Kuulas

Hungry for Finland Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Piknik Omenapuun alla -tuotteen ja Taste of Archipelago -tapahtuman Suomen parhaiksi ruokamatkailutuotteiksi 2023. Palkinnon jakoi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Kilpailuun osallistui 46 monipuolista ja tasokasta tuotetta ammattilaissarjassa. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia tuotteita.

Naantalilaisen ravintolan Piknik omenapuun alla nautitaan ravintolan edessä olevassa omenapuutarhassa räsymatoilla istuen. Tuote on rakennettu omalähtöisesti ja yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Korin sisältö on mietitty makumaailman ja paikallisuuden lisäksi ruokahävikin kannalta: ruoka oli oivaltavaa. Tuote on autenttinen, tarina ja ylpeys näkyy, kuuluu ja tuntuu – vanhan talon henki omenapuineen on upeasti valjastettu tärkeäksi osaksi tuotetta.

– Tarina tuotteen taustalla on ihastuttava ja viittaa aikaan, jolloin pellolla töissä olleille vietiin eväät korissa. On hienoa, että tämä perinne on tuotteistettu ja tuotu nykypäivään. Mainitsemin arvoista on myös, että piknik-kori on saatavissa myös vegaanisena, Visit Finlandin asiantuntija Terhi Hook kommentoi.

Taste of Archipelago -tapahtuma on puolestaan saman ravintolan järjestämä hyvän mielen ruoka- ja viinifestivaali, joka on helposti yhdistettävissä myös Piknik omenapuun alla -tuotteeseen.

Lisäksi palkittiin kaksi muuta merkittävää ruokamatkailutekoa:
2. sija Ravintola Vår, Vår-menu
3. sija Glowing Ember Experience, Kotaillallinen

Arviointiraati antoi lisäksi kolme kunniamainintaa:
• Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
• Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
• Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.

Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessä viides, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019 ja 2021.

Opiskelijasarjassa kriteerit ovat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvinnut olla myynnissä, vaan se voi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote. Opiskelijasarjaan osallistui 16 opiskelijaa.

Opiskelijasarjassa palkittiin seuraavat tuotteet:
• Yrttibaari ja Yrttinder, Jyrki Pirkkalainen, LAB ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus
• Savory and steamy food trail around Pirkanmaa, Jane Roos and Lu Chen, Haaga-Helia amk
• Herkkutattikokkailukisa ja -tapahtuma, Porcini Chef 2024, Satu Tietari, Suomen yrittäjäopisto

Hungry for Finland (H4F) Ruokamatkailukilpailua 2023 ja ruokamatkailun kansallista kehittämistä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Arviointiraati
• Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
• Terhi Hook, Manager, Capability Building, Business Finland / Visit Finland
• Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
• Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
• Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
• Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
• Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
• Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
• Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk