Siirry sisältöön
Uutinen 05.12.2024

Yritysjohtajilta eväitä matkailun kasvuun What’s up -seminaarissa

Visit Finlandin joulukuiseen What’s up -seminaariin, Helsingin Pikku-Finlandiaan, kokoontui 130 matkailualan toimijaa kuulemaan ja keskustelemaan toimialan tilasta sekä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksista. Matkailualan yritysjohtajat toivat esille näkemyksiään Visit Finlandin toiminnan painopisteistä.

Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kertoi, että Visit Finland keskittää toimintojaan yhä voimakkaammin markkinointiin ja myynninedistämiseen resurssien supistuessa vuoden 2025 alusta. Kohdemarkkinoita on jouduttu karsimaan, ja jatkossa keskitytään elinkeinon palautteen perusteella Saksan, Ranskan, Espanjan, Iso-Britannian, Yhdysvaltojen sekä Japanin ja Kiinan markkinoihin.

Tavoitteena on lisätä toimijoiden välistä yhteistyötä ja suunnitelmallisuutta sekä parantaa toimenpiteiden vaikuttavuutta ja luoda kasvua pienenevillä resursseillakin. Visit Finland uudistaa strategiansa vuodesta 2026 eteenpäin.

Matkailu viennin moottorina

Yritysjohtajien paneelin keskustelijat olivat optimistisia matkailun kehityksen, erityisesti Suomeen suuntautuvan kansainvälisen kasvun mahdollisuuksien suhteen. Toisaalta tunnistettiin myös useita pullonkauloja, kuten investointien niukkuus sekä puutteita keskeisten globaalien kilpailukykytekijöiden tunnistamisessa tai yritysten kasvuhalukkuudessa.

– Suomen talous ei ole kasvanut 17 vuoteen. Matkailu tulisi ottaa yhtenä ratkaisuna nollakasvuun. Myös yrityselämä kokonaisuutena tarvitsee hyviä yhteyksiä maailmalle. Venäjän mentyä kiinni menetimme totutun kilpailuetumme saavutettavuudessa, mutta hyvien kansainvälisten lentoyhteyksien säilyttäminen on koko Suomen liike-elämän kannalta edelleen olennaista, muistutti Finnairin Jenni Suomela.

Matkailu voi siten toimia moottorina Suomen viennin kasvulle laajemminkin. Vaikka lentokapasiteetissa ei olla vielä vuoden 2019 tasolla, saavutettavuus lentäen on paranemassa: Finnairin kapasiteetin osalta näköpiirissä on alkuvuonna jopa 20 prosentin kasvu. VR:n Antti Karjalainen peräänkuulutti myös lentoaseman ja junaliikenteen yhdistävän lentoradan rakentamista, jotta sujuvat ja kestävät yhteydet myös muualle Suomeen varmistetaan.

Yhteistyöllä ja selkeillä painopisteillä menestykseen

Panelistit nostaisivat Visit Finlandin uuden strategian kärjeksi kannattavan kasvun ja kysynnän lisäämisen globaaleilta markkinoilta. Yhteistyön tiivistäminen eri toimijoiden kesken sekä panostukset digitaalisen myynnin tukemiseen nähtiin avaintoimina viennin vauhdittamiseksi.

– Suomi voi hyötyä muualle Pohjoismaihin suuntautuvista asiakasvirroista myös paketoimalla Pohjoismaiden välisiä reittejä erityisesti kaukomarkkinoille, ehdotti Stena Line Travel & Retail Groupin Jari Virtanen.

Suomen eri alueita toivottiin huomioitavan pitämällä yllä avointa vuoropuhelua ja limittämällä valtakunnallisia toimenpiteitä alueellisiin. Keskeisten kärkiyritysten roolia haluattaisiin myös nostaa esille.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että Suomi ei voi kilpailla hinnalla, vaan aidoilla, omintakeisilla elämyksillä ja laadulla. Menestyminen edellyttää selkeän painopisteen valitsemista ja asiakkaalle annettavan arvolupauksen määrittelyä.

– Suomi on kansainvälisestä näkökulmasta kerran elämässä koettava kohde. Se voi olla meidän vahvuutemme, eikä hintataso ole silloin ongelma, tiivisti Sunborn Groupin Joni Hakkarainen.

Monet panelistit näkivät arktisuuden, Lapin ja kaupunkikulttuurin merkittävinä Suomen matkailun vetovoimatekijöinä. Useat mainitsivat suomalaisen saariston vielä tuntemattomana vetonaulana – puhuttiinpa merellisestä länsirannikosta tai sisävesistä, kuten Saimaasta.

– Tosin globaalisti ajatellen koko Suomen matkailu on vielä ”hidden gem”. Kasvattamiseen on vielä paljon mahdollisuuksia, ja kansainväliset kysynnän trendit ovat puolellamme, pohti Ari Vuorentausta, Lapland Hotels & Safaris.

Seminaarissa kuultiin useita puheenvuoroja ja esimerkkejä viimeaikaisista yhteisistä onnistumista liittyen kestävän matkailun sekä digitalisaation ja tiedolla johtamisen edistämiseen.

Tutustu What’s up -seminaarin materiaaleihin