Visit Finland on julkaissut uuden ilmastotoimintasuunnitelman, joka toimii Suomen matkailualan tiekarttana kohti vähähiilistä matkailua. Tavoitteena on tukea Pariisin ilmastosopimusta ja ohjata alaa kohti vastuullisempaa ja elinvoimaisempaa tulevaisuutta.
Vuonna 2023 laadittu ensimmäinen ilmastotoimintasuunnitelma loi perustan Visit Finlandin koordinoiman ilmastotyön kehittämiseksi. Suunnitelmassa oli 20 tavoitetta, joissa keskityttiin niin Visit Finlandin omiin ilmastoimiin, kuin myös kansallisiin toimialan tavoitteisiin, kansainväliseen yhteistyöhön ja matkailualan ilmastotoimia tukeviin toimiin. Vuoden 2024 tiekartta laajentaa näkökulmaa kattamaan koko toimialaa koskettavat keskeiset tavoitteet ja niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet.
Jokaisessa tavoitteessa on otettu huomioon jo tehty työ, haasteet tavoitteen saavuttamiseksi, annettu vinkkejä ja työkaluja työn aloittamiseksi. Tavoitteena on koko toimialan kattava tavoitteellinen, systemaattinen työ globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelma tarjoaa yrityksille konkreettisia työkaluja ja koulutusta ilmastotoimien toteuttamiseen. STF:n ilmastotyökalut, kuten Hiilikuri CO2 -laskuri ja indikaattirijärjestelmä, auttavat yrityksiä seuraamaan ja vähentämään omia päästöjään.
– Tiekartta on suunnattu kaikille matkailualan toimijoille, ja sen tavoitteena on tarjota inspiraatiota ja käytännön työkaluja ilmastotoimien toteuttamiseen. Tärkeää on, että kaikki alan toimijat riippumatta toiminnan laajuudesta tai resursseista voivat osallistua matkailun ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, Visit Finlandin kestävän matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen kommentoi.
Visit Finland kannustaa matkailualan toimijoita hyödyntämään STF-ohjelman tarjoamia työkaluja ja koulutuksia, mittaamaan omia päästöjään sekä laatimaan päästövähennyssuunnitelmia. Lisäksi se rohkaisee osallistumaan Visit Finland Akatemian koulutuksiin, joissa käsitellään kestävän matkailun eri teemoja. Vaikka Visit Finlandin resurssit vähenevät merkittävästi vuodesta 2025 alkaen, tiekartta tarjoaa matkailutoimijoille selkeän suunnan ja inspiraatiota vastuullisemman tulevaisuuden saavuttamiseksi.
Vuosittaisen YK:n ilmastokokouksen matkailupäivä järjestettiin 20.11.2024 Bakussa, Azerbaidžanissa. Matkailun ilmastotoimien sisällyttäminen COP29-toimintaohjelmaan ensimmäistä kertaa on virstanpylväs matkailun kaltaiselle taloudellisesti tärkeälle alalle. Visit Finland oli ainoa kansallinen matkailun edistämisorganisaatio, joka kutsuttiin tilaisuuteen esittelemään Suomen matkailun ilmastotoimia.
YK:n matkailujärjestö UNWTO:n ja COP29-puheenjohtajamaan yhteistyössä käynnistämä matkailualoite ”Baku Declaration on Enhanced Climate Action in Tourism” kannustaa valtioita edistämään ilmastotoimia matkailualalla. Julistuksessa valtioita kehotetaan huomioimaan matkailun rooli kansallisten ilmastotavoitteiden tukemisessa. Suomi on yksi aloitteeseen sitoutuneista maista.
Aloitteen tavoitteena on vähentää matkailualan ilmastovaikutuksia ja sopeutua ilmastonmuutokseen esimerkiksi tehostamalla energiankäyttöä, hyödyntämällä luontopohjaisia ratkaisuja, lisäämällä osaamista ja edistämällä yhteistyötä. Se myös tukee aiempaa ”Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism” -ilmastojulistusta, jonka on Suomessa allekirjoittanut 75 matkailutoimijaa, mukaan lukien Visit Finland.
– Matkailun osuus globaaleista päästöistä on 8,8 prosenttia. Bakussa korostimme, että 75 prosenttia matkailuun liittyvistä päästöistä on peräisin liikenteestä, ja lentoliikenteen osuus on yksinään noin 40 prosenttia. Samaan aikaan lentoliikenteen odotetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina. Tulevaisuudessa matkailun päästöt kasvavat, ellei alan kestämätöntä kasvua ja liikenteeseen liittyviä päästöjä säännellä paremmin. Mikään maa ei yksinään rajoita kansainvälistä lentoliikennettä ilman taloudellisia haittoja. Siksi tarvitaan oikeudenmukaista sääntelyä, Kokkarinen toteaa.