Suomen ja viiden muun maan yhteinen hakemus Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on hyväksytty Botswanassa 6.12.2023. Ranskan johtamassa monikansallisessa hakemuksessa ovat Suomen lisäksi mukana Saksa, Espanja, Tšekki ja Unkari.
Suomessa hakemusta tuki 17 lasialan toimijaa. Yhteiseurooppalaisella hakemuksella haluttiin turvata harvinaisen ammattikunnan elinvoimaisuus ja vahvistaa edelleen kansainvälistä yhteistyötä. Tavoitteena on myös lisätä kuluttajien arvostusta käsityönä valmistettua lasia kohtaan. Lasin työstäminen on käsityötä ja elävää aineetonta kulttuuriperintöä, mutta syntyvät lasiesineet ovat myös aineellista perintöä ja muotoilua. Suomalainen lasidesign on jo hyvin tunnettua, ja Unescon tunnustus tukee ennestään niin perinteentaitajien kuin suomalaisen lasin arvostusta maailmalla.
– Suomalaisesta kulttuurista maailmalla tunnetaan parhaiten arkkitehtuuri ja design. Suomessa design on arjen designia ja vahva osa suomalaista elämäntapaa. Siitä lasidesign on erinomainen esimerkki, ja matkailija törmääkin siihen niin majoitus- ja matkailukohteissa, mutta myös suomalaisissa kodeissa, Visit Finlandin asiantuntija Susanna Markkola toteaa.
Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on Suomesta aiemmin nimetty saunaperinne, kaustislainen viulunsoitto sekä monikansallinen pohjoismainen limisaumaveneperinne. Suomessa sopimuksen toimeenpanosta vastaa Museovirasto. Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa sopimuksen toteuttamisesta ja seurannasta Unescolle.
Lisätietoja Museoviraston sivuilta