Generatiivinen tekoäly muuttaa tapaa, jolla ihmiset hakevat matkailutietoa ja käyttävät nettisivuja. Google on edelleen selkeästi käytetyin hakukone – Visitfinland.comin liikenteestä yli 70 % tulee Googlen orgaanisista hauista – mutta tekoälyhaut lisääntyvät. Samalla kävijät siirtyvät tekoälyalustoille eivätkä poistu niiltä herkästi.
ChatGPT:n omistavan OpenAI:n raportin mukaan sen kuukausittainen käyttäjien määrä Euroopassa nousi 269 prosenttia 11,2 miljoonasta 41,3 miljoonaan kuuden kuukauden aikana (03/2025). Joidenkin ennustusten mukaan Googlen perinteisten hakujen odotetaan putoavan 50 % vuoteen 2028 mennessä. Näin ollen nettisivujen kävijämäärissä saattaa tapahtua pudotusta. Verkkosisältöjen merkitys ei kuitenkaan vähene, mutta niiden käyttötapa muuttuu.
Tekoäly ei pääsääntöisesti keksi uusia matkakohteita tyhjästä. Se oppii siitä, mitä sille annetaan. Siksi suomalaisen matkailualan on tärkeää pitää huolta omasta digitaalisesta jalanjäljestään. Hyvin kirjoitetut, ajankohtaiset ja selkeästi rakennetut verkkosivut ovat polttoainetta, jolla algoritmit käyvät.
Kun yhä useampi matkailija saa ensimmäiset suosituksensa suoraan tekoälysovelluksessa, verkkosivujen tehtävä muuttuu. Ne eivät ole enää vain esittelyalustoja, vaan luotettavia tiedonlähteitä sekä ihmisille että koneille. Kun kävijä lopulta päätyy sivustolle, hän on usein jo tehnyt ennakkotutkimuksensa tekoälyn avulla. Tuloksena voikin olla aiempaa sitoutuneempi kävijä, joka on jo ostopäätöksensä tehnyt ja etsii syvempää tietoa tai paikallista näkökulmaa nettisivuilta.
Tekoälyagentit, kuten Google Gemini, ChatGPT:n selaava versio ja yritysten omat asiakaspalvelubotit, käyvät yhä useammin verkkosivuilla käyttäjien puolesta. Nämä ohjelmat voivat itsenäisesti etsiä, analysoida ja suositella matkakohteita.
Esimerkiksi Matador Networkin kehittämä GuideGeek tarjoaa käyttäjille personoituja matkasuosituksia sosiaalisen median kautta. Sille voi jutella suoraan WhatsAppissa tai Instagramissa. GuideGeek hyödyntää OpenAI:n teknologiaa ja integroi yli 1 000 matkailuun liittyvää tietolähdettä, kuten reaaliaikaisia lento- ja hotellitietoja. Tämä mahdollistaa käyttäjille yksilöllisten matkasuunnitelmien laatimisen ilman, että heidän tarvitsee vierailla eri verkkosivustoilla.
Kun matkailija hakee Googlesta tietoa, käyttää hän tyypillisesti lyhyitä, muutamien sanojen mittaisia hakuja, kuten ”luksushotelli Helsingissä”. Tekoälylle sen sijaan kuvaillaan asioita pidemmin: ”missä kannattaa yöpyä Helsingissä, jos haluan kävellä paikasta toiseen, syödä brunsseja ja katsella paikallista arkkitehtuuria?” Lisäksi tekoäly oppii käyttäjästään koko ajan lisää, joten se osaa lähtökohtaisesti tarjota tälle syvempää tietoa.
Jotta tekoäly osaa vastata käyttäjänsä kysymyksiin, täytyy sen löytää siteerattavat sisällöt helposti ja nopeasti verkosta. Ajankohtaiset sisällöt, hyvä sisältörakenne ja selkeä kieli nousevatkin yhä tärkeämmiksi kaikilla nettisivulla. Hyvä nyrkkisääntö on: kirjoita ihmiselle, mutta ymmärrä tekoälyn logiikkaa. Sisällytä nettisivuillesi vastauksia, joita tekoäly etsii. Näin parannat mahdollisuuksia tulla AI:n siteeraamaksi, koska helpotat sen työtä.
Perinteisesti verkkosivut ovat tarjonneet saman sisällön kaikille. Tekoäly mahdollistaa sivustojen sisällön mukauttamisen käyttäjän käyttäytymisen, mieltymysten ja sijainnin perusteella.
Muun muassa Adobe on kehittänyt tekoälyagentteja, jotka auttavat brändejä personoimaan sisältöä. Jos henkilö päätyy matkavaraussivustolle klikattuaan Instagram-mainosta ja kysyy matkan varaamisesta, sivuston chatbot voi tarkistaa sekä saatavilla olevat vaihtoehdot että sen, millainen kohde mainoksessa esiteltiin ja näin antaa käyttäjälle osuvampia suosituksia. Tekoäly auttaa myös käännöksissä, jolloin sisällöt ovat laajemman yleisön tavoitettavissa.
Kun tekoälyvälitteinen sisällönkulutus yleistyy, perinteiset mittarit – kuten sivulataukset ja käyntimäärät – eivät enää kerro koko totuutta verkkosivun vaikuttavuudesta. Sivusto voi olla keskeinen tiedonlähde tekoälylle ja näyttää silti hiljaiselta analytiikassa.
KPI-ajattelu tarvitsee siis päivitystä. Perinteisten mittarien rinnalla on jatkossa hyvä seurata sitä, kuinka hyvin sisältö löytyy hakukoneista, kuinka kattavasti sivuston sisältö on jäsennelty koneiden ymmärrettäväksi ja kuinka usein sivu näkyy tekoälyn tuottamissa vastauksissa. Jos AI suosittelee sisältöjäsi käyttäjälle, se voi vaikuttaa ostopäätökseen ja brändiisi, vaikka käyttäjä ei koskaan käy suoraan sivustollasi. Onkin oletettavaa, että analytiikka siirtyy yhä enemmän näkyvyyden, saavutettavuuden ja vaikuttavuuden puolelle.
✔ Pääseekö tekoäly sivustollesi?
Jos estät kaiken bottiliikenteen, saatat estää myös tekoälysovellukset. Tarkista robots.txt ja muut suojausasetukset.
✔ Tarkista sivustosi tekninen rakenne
Verkkosivujen sisältö voi näyttää ihmiselle selkeältä, mutta koneelle se voi olla tekstiseinää. Tekoäly poistuu nopeasti, jos se ei saa sivustasi selvää. Varmista, että sivustosi käyttää teknisesti strukturoitua dataa, kuten schema.org-merkintöjä. Näillä voit kertoa tekoälylle, että sivulla on esimerkiksi matkakohde, tapahtuma, majoituspalvelu tai reitti.
✔ Päivitä sisältöjä
Generatiiviset tekoälyt suosivat ajankohtaista ja aktiivisesti ylläpidettyä tietoa.
✔ Varmista, että sivustosi latautuu nopeasti
Tekoälyagentit eivät odottele. Eikä muuten asiakaskaan. Tarkista sivustosi nopeus, erityisesti mobiilissa, käyttämästäsi verkkosivutyökalusta, kuten Siteimprovesta, tai ilmaisesta pagespeed.web.dev-osoitteesta.
✔Tee sisällöstäsi saavutettavaa sekä ihmisille että koneille
Hyvä saavutettavuus on digitaalista vieraanvaraisuutta. Esimerkiksi Siteimprove auttaa mittaamaan saavutettavuutta.
✔ Analysoi näkyvyyttäsi hakukoneissa ja tekoälyn kautta
Käytä Googlen Search Consolea, SEO-työkaluja, kuten Semrushia, ja seuraa, näkyykö sisältösi tekoälysovellusten vastauksissa sinulle tärkeimmissä aiheissa.
✔ Ole rohkeasti alkuperäinen
Tekoäly kierrättää tietoa, mutta sinä voit kertoa sen ensimmäisenä. Paikallinen ja laadukas sisältö on tulevaisuudessakin sisällöntuotannon ytimessä.