Siirry sisältöön
Blogi 24.03.2025

Espanjasta Suomeen vilvoittelemaan yöttömän yön paratiisiin

Suomen matkailun viimeaikainen kasvu – erityisesti niin sanotun coolcation-trendin ja kestävän matkailun saralla – voi tarjota Espanjalle ja muille etelän maille arvokkaita oivalluksia, kun ne pyrkivät monipuolistamaan ja kehittämään matkailutarjontaansa pohjoisiin kohteisiin.
Kirjoittaja

David Campano

Country Manager, Spain & Italy
david.campano (at) businessfinland.fi

Kesällä 2024 Suomi koki Espanjan markkinoilla merkittävän, 30 prosentin kasvun yöpymisissä, mikä kertoo lisääntyneestä kiinnostuksesta Suomen kesätarjontaa kohtaan ja vahvistaa koko vuoden matkailun tasapainottamiseen tähtääviä toimia. Vuosi 2023 oli jo vahvan kasvun aikaa, ja vuoden 2024 kesä jatkoi tätä nousujohteista kehitystä. Trendi vahvistaa Suomen asemaa kestävänä ja houkuttelevana matkakohteena ympäri vuoden.

Espanjalaisten matkailu Suomeen on ollut tasaisessa kasvussa vuodesta 2018 lähtien, ja vuonna 2024 saavutettiin merkittävä virstanpylväs: lähes 200 000 yöpymistä eli ennätysmäärä. Tämä osoittaa espanjalaisten kasvavaa merkitystä yhtenä Suomen tärkeimmistä eurooppalaisista matkailijaryhmistä. Kestävä kehitys on espanjalaisille tärkeä arvo lomamatkoja suunniteltaessa, jopa 69 prosenttia matkailijoista kertoo ympäristönäkökulmien vaikuttavan heidän valintoihinsa. Tämä heijastelee ympäristötietoisen matkailun suosiota Espanjassa.

Uudet matkailutavat muuttavat Euroopan karttaa

Nykyään useat eurooppalaiset, myös espanjalaiset, etsivät viileämpiä matkakohteita, kuten Pohjoismaita, paetakseen kesän äärimmäisiä helteitä. Varausten määrät ovat kasvaneet jopa 30–40 prosenttia, mutta korkea hintataso on yhä haaste, minkä vuoksi esimerkiksi matkailuautoilu on noussut suosituksi vaihtoehdoksi. Tämä muutos voi tulevaisuudessa vaikuttaa perinteisiin etelän matkailumalleihin.

Lentoyhteydet Espanjan ja Suomen välillä ovat viime vuosina parantuneet merkittävästi. Uusia reittejä ja lentoja ovat avanneet muun muassa Finnair, Iberia, Norwegian, Air Baltic ja Vueling. Lentoyhteyksien kehittyminen on ollut avainasemassa espanjalaisten houkuttelemisessa erityisesti kesämatkailuun. Espanja on nyt kolmanneksi suurin eurooppalainen lentoliikenteen lähtömaa Suomeen, ja Finnairilla on ollut keskeinen rooli yhteyksien laajentamisessa.

Havaintojeni mukaan Suomi vastaa hyvin espanjalaisten matkailijoiden toiveisiin: kulttuurielämyksiä, gastronomiaa ja mahdollisuutta elää kuin paikallinen. Helsingissä voi nauttia vilkkaasta kaupunkielämästä, festivaaleista ja katukahviloista, kun taas Lappi kutsuu seikkailuihin ja luonnonrauhaan. Järvialue tarjoaa leppoisaa lomailua suomalaisessa maisemassa, paikallista elämänmenoa, rentoutumista ja suomalaista ruokaa – kaikkea rauhallisessa ympäristössä.

Oulu2026 ja kesämatkailu vahvistavat Suomen vetovoimaa

Kesämatkailua tukee myös kulttuuripääkaupunki Oulu2026, joka nostaa suomalaisen kulttuurin vetovoimaa entisestään, erityisesti ruokakulttuurin kautta. Espanjalaisten kiinnostusta Suomea kohtaan syventävät pohjoisen ylellinen elämäntyyli, puhdas luonto ja suomalainen ruoka, jotka yhdessä saunojen, järvien, mökkikulttuurin ja eloisan kaupunkielämän kanssa rakentavat osaltaan suomalaista onnellisuutta – ilmiötä, joka kiehtoo matkailijoita Espanjasta asti.

Lisäksi strategisena markkina-alueena Espanjassa tullaan järjestämään useita Oulu2026-tapahtumia, jotka vahvistavat kulttuuriyhteistyötä ja lisäävät tietoisuutta Suomen ainutlaatuisesta tarjonnasta.

Espanjan markkinan näkökulmasta tämä on erinomainen mahdollisuus tutustua Suomeen myös talven ulkopuolella. Kiinnostus kestävään matkailuun, luontoelämyksiin ja aitoihin makuihin on kasvussa. Espanjasta onkin nopeasti nousemassa yksi Suomen matkailun avainmarkkinoista. Kun kysyntä ainutlaatuisille kesäkohteille kasvaa, Suomi erottuu edukseen raikkaana, koskemattomana luontokohteena, kulttuurisesti rikkaana maana ja eksklusiivisen pohjoismaisen elämäntyylin tarjoajana espanjalaisille matkailijoille.

David Campano VF 1.jpg

Visit Finlandin Country Manager David Campano tuntee espanjalaisten matkailijoiden tottumukset.