Ennen pandemiaa monilla matkailualueilla ja -yrityksillä alkoi jo olla kokemusta kiinalaisista koulutusmatkailijoista Suomessa. Japanin markkinalla Suomi on perinteisesti ollut Pohjoismaiden ykkönen yöpymisissä mitattuna, mutta koulutusmatkakohteena Suomi ei ole japanilaisille vielä yhtä tunnettu – joskin pitkäjänteistä myyntityötä on tehty mm. Oulun alueella.
Itä-Aasiasta saapuvilla koulutusmatkailijoilla on paljon yhteistä, kuten kiinnostus opiskella paikallisissa kouluissa yhdessä suomalaisnuorten kanssa, mutta myös omat erityispiirteensä. Tuotteistuksessa kannattaa aina muistaa huolellinen markkinatutkimus ja vuoropuhelu asiakkaan kanssa.
Esimerkiksi japanilaisryhmät suosivat hotellitasoista majoitusta enemmän kuin leirikeskuksia, jotka taas ovat olleet kiinalaisten koululaisryhmien suosiossa. Japanilaiset opettajat ja vanhemmat arvostavat myös kotimajoitusta, jota pidetään turvallisena ja englannin oppimisen kannalta hyvänä vaihtoehtona. Suomessa kotimajoitusta on tarjolla rajoitetusti ja hyvänä vaihtoehtona asiakkaalle voi tarjota esimerkiksi kotivierailua suomalaisessa perheessä.
Jo japanilaisryhmän tutustumisvierailun suunnitteluvaiheessa nousi esiin osallistujien kiinnostus kestävän kehityksen teemoihin. Vierailun aikana kävi selväksi, että avainsana kestävään kehitykseen liittyvissä ohjelmissa on Sustainable Development Goals (SDG) eli kestävän kehityksen tavoitteet, jotka ovat osa YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmaa Agenda 2030. Kouluvierailulla japanilaisia olisi kiinnostanut kuulla, miten näitä tavoitteita on Suomessa tuotu osaksi peruskouluopetusta. Voisiko tässä olla tuotteistuksen paikka suomalaisille koulutusmatkailutoimijoille?
Japani suhtautuu kestävän kehityksen tavoitteisiin päämäärätietoisesti ja niitä pyritäänkin edistämään kouluttamalla väestöä niin kouluissa, kotona, työpaikoilla kuin paikallisyhteisöissäkin. Japanilaisten suurta kiinnostusta kestävän kehityksen tavoitteisiin koulutusmatkojen teemana selittää myös se, että koulutusmatkoille on mahdollista saada valtiolta rahallista tukea, kun teemana on kestävyys – ja erityisesti SDG. Koulutusmatkailuohjelmia ja myyntimateriaaleja suunnitellessa onkin tärkeää huomioida, että puhumme asiakkaan kanssa samaa kieltä.
Kestävän kehityksen lisäksi japanilaisia kiinnostaa vieraiden kielten, erityisesti englannin, opetus. Suomalaisten hyvä englannintaito hämmästyttää japanilaisia ja opetusalan ammattilaiset ovat kiinnostuneita siitä, mikä saa suomalaislapset innostumaan kieltenopiskelusta.
Usein japanilaisnuoret matkustavat koulutusmatkoille ulkomaille nimenomaan parantaakseen englannintaitoaan. Ei siis ihme, että englanninkieliset maat ovat suosituimpien kohteiden kärjessä. Japanilaisoppilaiden kannalta voisi kuitenkin olla rohkaiseva kokemus opiskella englantia yhdessä suomalaisten ikätovereidensa kanssa, jotka hekään eivät puhu englantia äidinkielenään.
Yksi japanilaisten suomalaisissa arvostama piirre on kuuntelemisen taito. Matkanjärjestäjien tutustumismatkan päätteeksi kysyin yhdeltä osallistujista, mikä oli hänelle viikon kohokohta. Itse odotin, että hän olisi maininnut kiinnostavat koulu- ja yliopistovierailut, RIB-veneajelun Turun saaristossa tai tutustumisen Forssan tekstiiliteollisuuden historiaan. Mutta hänelle matkan kohokohta olikin se, että ihmiset ymmärsivät ja kuuntelivat häntä.
Hyvin suunniteltu tuote on sellainen, joka tarjoaa koulutusmatkailijoille merkityksellisiä kokemuksia ja kohtaamisia paikallisten kanssa.
Jokaiselle nuorelle ja miksei aikuisellekin on merkityksellistä tulla ymmärretyksi. Matkailussa on aina kyse myös paikallisten ja matkailijoiden välisestä vuorovaikutuksesta, mutta koulutusmatkailussa tämä korostuu erityisesti. Ei ole tavatonta, että koulutusmatkailijat ja paikalliset oppilaat jättävät haikeat hyvästit kyynelsilmin vain viikon tuntemisen jälkeen.
Toivon paljon lisää tällaisia rohkaisevia kokemuksia nuorille, jotka saapuvat Suomeen oppimaan. Toivottavasti he lähtevät kotiin edes hitusen itsevarmempina, rohkeampina käyttämään kielitaitoaan ja mieli täynnä muistoja, jotka tuovat heidät Suomeen yhä uudelleen. Hyvin suunniteltu tuote on sellainen, joka tarjoaa koulutusmatkailijoille merkityksellisiä kokemuksia ja kohtaamisia paikallisten kanssa.
Lisää markkinakohtaista tietoa ja käytännön vinkkejä koulutusmatkailutuotteiden muotoiluun löydät syksyn aikana päivitetystä koulutusmatkailun oppimiskokonaisuudesta.