Siirry sisältöön
Blogi 23.11.2022

Digitaalisuus hallussa

”Digitaalisuus valtakunnallisesti hallussa ja tukemassa matkailun kasvua yli syklien, kestävästi.” Tämä oli vuonna 2018 julkaistun ensimmäisen Matkailun digitiekartan missio. Mihin olemme neljässä vuodessa päässeet? Syklit ovat varmasti ainakin olleet odotettua voimakkaampia, eikä tasaista tilannetta ole näköpiirissä. Sykleihin emme voi juuri vaikuttaa, mutta digitaalisuuden kehittäminen on yhä vahvasti työpöydällä matkailun kestävän kehityksen rinnalla. Tiedolla johtamisen merkitys on kasvanut entisestään.
Kirjoittaja
Kaisa Kosonen

Head of Digital Development
kaisa.kosonen (at) businessfinland.fi

Muutamassa vuodessa on saatu paljon aikaan niin yritys,- alue, kuin kansallisellakin tasolla:

  • Alueiden omat digitiekartat, jotka ovat linjassa kansallisten strategioiden kanssa.
  • Tälläkin hetkellä on käynnissä kymmenittäin alueellisia kehityshankkeita digifokuksella. 
  • Alueiden ja yritysten ekosysteemit (palvelujen ristiinmyynti esim. hotellit) myyvät aktiviteetteja tai alueilla on oma matkailupalveluiden verkkokauppa, tiedolla johtamisen piloteista on siirrytty laajoihin ja tavoitteellisiin yhteistyökokonaisuuksiin eri alueiden kesken. 
  • Varausjärjestelmien, data-analytiikkayritysten ja muiden teknologiatalojen ja kentässä toimivien yhteistyö mahdollistaa ekosysteemien kehittymisen.
  • Koronan aikana moni yritys on kehittänyt uutta liiketoimintaa, kuten ravintoloiden verkkokaupasta tilattava noutoruoka/toimitukset ja aktiviteettiyritysten digitaalisesti hoidettavat omatoimiset välinevuokraukset.
  • Moni toimija on vaihtanut varausjärjestelmät edullisempiin (ilman kiinteää kuukausimaksua) ja usein ketterimpiin vaihtoehtoihin, joista inventaarin saa sujuvasti myös kansainvälisiin myyntikanaviin.
  • Visit Finland DataHub on jo pitkällä ja osana Suomen matkailun digitaalista ekosysteemiä (1.450 yritystä, 4.500 tuotetta ja 18 kanavaa).
  • Visit Finlandin Sustainable Travel Finland nähdään kansainvälisesti edelläkävijänä myös digitaalisuuden hyödyntämisessä kestävyystyössä (STF-alusta ja kehityksen mittaaminen).  
  • Digiloikkakoulutuksia ovat tilanneet kymmenet alueet ja usean päivän koulutuksiin ovat osallistuneet useat sadat yritykset ja lukuisat yritykset ovat jatkaneet kehityspolkua asiantuntijoiden kanssa koulutusten jälkeen.

Kaikki tämä on erittäin positiivista kehitystä mikä parantaa toimialan resilienssiä ja kannattavuutta.

Tekemistä kuitenkin riittää

  • Monen kohdalla digitalisaatio tarkoittaa yksittäisiä toimenpiteitä (verkkokaupan lanseerausta, somekanavien haltuunottoa tai digitaalista mainontaa), mutta ei läpi liiketoiminnan menevää strategiaa. 
  • Visit Finlandin digivalmiuskyselyn mukaan suurimmalla osalla yrityksistä ei ole suunnitelmallista digitaalista markkinointia eikä digikanavien myyntistrategiaa, digimarkkinoinnille tai digimyyntikanaville ei ole asetettu tavoitteita, eikä toimenpiteiden tuloksia seurata. Suurimmalla osalla ei myöskään ole digimyynnistä vastaavaa henkilöä.
  • Kyselyyn vastanneista 48% kertoo, että heillä ei ole online jakelukanavia.
  • Tiedolla johtamisesta on ollut paljon puhetta ja olisi tarpeen saada pilkottua isosta kokonaisuudesta työkaluja yritysten päivittäiseen arkeen. Ennen kaikkea oman myynti-, markkinointi- ja asiakasdatan seuraaminen ja tavoitteiden asetanta ja toimenpiteet tiedon pohjalta.
  • Kehittyneiden digitaalisten ekosysteemien laajeneminen merkittävästi kansainvälisille markkinoille ja yhteistyö kansainvälisten alustojen kanssa. Kansainväliset matkailijat varaavat matkat kuitenkin pääosin tutuissa kansainvälisissä kanavissa.
  • Löytyykö Suomesta hyviä business caseja missä hyödynnetään tekoälyä tai vaikka XR-teknologioita matkailun kestävän kasvun tueksi? Myös metaverse tuntuu nousevan esiin erinäisissä keskusteluissa. Tilaa uusille innovaatioille on ihan varmasti, kunhan tekemisen tavoitteena on kehittää kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa.

EU:n elpymisvälinerahoitus eli RRF-rahoitus on tuonut Suomeen paljon kehitysrahaa ja paljon kehitysprojekteja. Havaittavissa on kenties myös projektiähkyä. On kuulunut viestiä, että yrityksiä on vaikea saada mukaan työpajoihin ja koulutuksiin. Tämä on ymmärrettävää koska aikaa on kaikilla rajallisesti. Kaikessa ei voi olla mukana, mutta kehitykseen ja koulutukseen käytetty aika on panostusta yrityksen tulevaisuuteen.

Elämme jo maailmassa missä verkkokaupan digitaalinen löydettävyys, hakukoneoptimointi jne. tekninen kyvykkyys ei ole enää varsinainen kilpailuetu vaan itseoletus. Kilpailuetu löytyy konseptista, persoonasta, fiiliksestä ja oston jälkeisestä asiakkaan huomioimisesta (post purchase). Matkailualalla toki ennen kaikkea itse palvelutilanteesta ja elämyksestä: Mitä yritys haluaa olla, mikä on sen strategia ja visio? Kuka on sen asiakas? Kaikki teknologiaan liittyvä on edellä mainittujen mahdollistamista.   

Moni asia on edistynyt niin yritys, alue kuin kansallisellakin tasolla. Kehitys kuitenkin etenee ja tahti sen kuin kiihtyy. Tälle kehitykselle ei tule olemaan loppua. Mietimme tahollamme seuraavia toimialan digitalisaatiota edistäviä toimenpiteitä. Olen sparraillut aiheesta jo monien kanssa. Otan hyvin mielelläni vastaan huomioita, ideoita ja kehitystarpeita, niin katsotaan mitä saamme yhdessä seuraavaksi aikaan.    

Pidetään katse tulevassa ja tavoitteena matkailun kestävä kasvu!