Matkailu on kasvava toimiala

Suomalaisten matkailu kotimaassa on vielä noin 70 % koko matkailusta maassamme, mutta ulkomailta Suomeen suuntautuvalla matkailulla on paljon merkittävämpi kasvupotentiaali. Ulkomaalaisten matkan yhteydessä käyttämä raha rinnastuu vientituloihin. Samalla matkailu on ainoa vientiala, joka maksaa arvonlisäveron Suomeen.

Ulkomaalaisten matkailu Suomeen kasvaa noin 10 %:n vuosivauhtia. Välillä tulee luonnollisesti notkahduksia, jotka voivat johtua esimerkiksi taloustaantumista, luonnonkatastrofeista, epidemioista taikka muista ulkoisista tekijöistä, mutta matkailu toipuu nopeasti ja palaa kasvu-uralle.

Vahva ala täynnä mahdollisuuksia

Matkailu on työvoimavaltainen ala, eikä sitä voida mainittavasti automatisoida. Matkailu työllistää erityisesti nuoria. Matkailu myös pysyy liiketoimintana Suomessa, sitä ei voida siirtää esimerkiksi Intiaan tai Kiinaan. Matkailulla on myös aluepoliittista vaikutusta. Moni syrjäisempi seutu elää ja kukoistaa matkailun vuoksi.

Venäjän läheisyys on Suomelle valtava mahdollisuus. Vaikka venäläisten matkustus ulkomaille ja siis myös Suomeen on vähentynyt jyrkästi viime aikoina, ovat venäläiset edelleen suurin ulkomainen matkailijaryhmä maahamme ja Suomi on heidän suosituin ulkomaankohteensa. Venäjä on historiassaan aina toipunut suuristakin ongelmista ja toipuu tälläkin kertaa, vaikka siihen voi kulua jonkin verran aikaa. On tärkeää ylläpitää liikesuhteita venäläisiin koko ajan. Myös Ruotsi, Saksa ja UK ovat tärkeitä, eivätkä pieniä ole Norja tai Virokaan.

Tulevaisuudessa Aasia, etenkin Japani ja Kiina, ovat mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Finnairin aktiivinen Aasian strategia tukee Aasian väen matkailua Suomeen, olkoonkin, että etenkin kiinalaisista vielä huomattava osa jatkaa Helsingistä suoraan muualle Eurooppaan.

Matkailun faktat

 • 3,9 mrd. € (Arvio vuodelle 2016)
  Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta
 • 5,8 milj.
  Rekisteröityä ulkomaista yöpymistä
 • 13,8 mrd. €
  Matkailun kokonaiskysyntä (kotimainen ja ulkomainen)
 • 140 000 työntekijää
  Matkailu työllistää
 • 7,7 milj.
  Ulkomaisia matkailijoita

Katso sivuiltamme myös osio Matkailun taloudelliset vaikutukset.

Jos etsit tietoa matkailutoimialasta Suomessa, tutustu myös TEM toimialapalveluun, jossa julkaistaan vuosittain matkailualan toimialaraportti.

Ladattavat