Matkanjärjestäjät, matkatoimistot ja online-jakelukanavat

Japanissa on useita erittäin suuria matkatoimistoja, kuten JTB-konserni (Japan Travel Bureau), jolla on noin 10 000 työntekijää ja 300 toimistoa. Niiden lisäksi on monia paikallisesti toimivia pieniä matkatoimistoja. Suomea ja muita Skandinavian maita pidetään matkakohteina, joihin on haasteellista järjestää matkoja Japanista. Ne ovat kalliita kuluttajille mutta tuottoisia matkatoimistoille. Suomea pidetään pienenä mutta tuottoisana markkina-alueena, johon liittyy erittäin myönteisiä mielikuvia esimerkiksi monipuolisesta luonnosta. Matkatoimistojen myyntihenkilöstö tietää Suomesta yleensä erittäin vähän.

Japanin matkatoimistot voidaan jakaa kolmeen luokkaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat toimistot, jotka järjestävät ja myyvät matkoja kotimaisiin ja ulkomaisiin kohteisiin. Toisen luokan toimistot eivät järjestä mutta myyvät ulkomaanmatkoja. Lisäksi ne järjestävät ja myyvät kotimaanmatkoja. Kolmannen luokan toimistot keskittyvät vain kotimaanmatkoihin.

1. luokka: 864 yritystä

2. luokka: 2 747 yritystä

3. luokka: 6 090 yritystä

Matkanjärjestäjät ovat erittäin tärkeitä kumppaneita matkanvälittäjille, matkatoimistoille ja tukkumyyjille. Moni japanilainen toimisto ei tee suoraan yhteistyötä välittäjien kanssa. Siksi matkanjärjestäjillä on usein tärkeä rooli myynnissä ja tuotekehityksessä.

Japanin matkanjärjestäjien liittoon (Overseas Tour Operator Association, OTOA) kuuluu 131 matkanjärjestäjää.

 

Suomen kannalta tärkeimmät

• Japan Travel Bureau ja Tumlare Corporation konserniyhtiönä

• Finntour (Finn Corporation): Suomeen, Skandinaviaan, Islantiin ja niiden lähialueisiin erikoistunut matkatoimisto

• HIS: 30 vuotta sitten perustettu yhtiö, joka myi aluksi alennuslentoja. Energisestä ja dynaamisesta markkinoinnistaan tunnettu HIS on Japanin toiseksi merkittävin ulkomaanmatkojen myyjä.

 

Suomen kannalta uudet potentiaaliset

Matkanjärjestäjien suoramyyntiosastot: Net Travel Service (Tumlare Corporation), μ (Miki Tourist)

Rakuten Travel: verkkokauppana toimintansa aloittanut verkkomatkatoimisto. Laajentunut ostettuaan useita hotellivarausyhtiöitä.

Muita verkkomatkatoimistoja: e-very (Hankyu Express), Nankai Travel International, Five Star Club

 

Tärkeimmät Suomea Japanissa myyvät matkanjärjestäjälistaukset löytyvät myös Visitfinland.comista.