Tarkentavaa tietoa viisumiasioista Kiinassa

09.11.2015

Biometristen tunnisteiden eli sormenjälkien kerääminen aloitettiin 12.10.2015 Kiinassa ja muissakin Itä-Aasian maissa. Tämä tarkoittaa, että kaikilta Schengen-alueelle viisumihakemuksen jättäviltä henkilöiltä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta otetaan sormenjäljet 10 sormesta. Poikkeuksia ovat mm. valtioiden päämiehet ja hallitusten jäsenet, alle 12-vuotiaat sekä henkilöt jotka eivät fyysisen vamman takia voi antaa sormenjälkiä. Sormenjäljet ovat voimassa 59 kuukautta siitä alkaen, kun ne on otettu ensimmäisen kerran.

Kiinan vanhat passit ovat voimassa niiden voimassaolopäivään asti eivätkä muiden maiden viranomaiset voi puuttua tähän. Ne monikertaviisumit, jotka on myönnetty ennen 12.10.2015 ovat voimassa viisumissa merkittyyn voimassaolopäivään asti eli niillä voi matkustaa ihan normaalisti viisumin “expiry date” asti.

Sormenjäljet  on jätettävä henkilökohtaisesti Schengen-maiden edustustoissa. Suomeen viisumia hakevat voivat jättää sormenjäljet neljässä toimipisteessä: Pekingin suurlähetystössä sekä viisumikeskuksessa Finland Visa Application Centressä, Shanghain pääkonsulaatissa ja viisumikeskuksessa Finland Visa Application Centressä, Unkarin pääkonsulaatissa Chongqing’issä ja Tanskan viisumikeskuksessa Denmark Visa Application Centressä Kantonissa (Guanzhou’ssa).

Jotta mahdollisimman monet kiinalaismatkailijat voisivat hakea nopeasti ja vaivattomasti viisumit ja jättää sormenjäljet, ovat Suomen edustustot muiden Kiinassa olevien Schengen-maiden edustustojen lailla pyytäneet Kiinan viranomaisilta lupaa avata uusia viisumikeskuksia eri puolilla Kiinaa. Suomen viisumimäärät kaikissa viisumikategorioissa ovat  kuluvana vuonna olleet lievässä nousussa, ja hakijamäärän oletetaan joulukuussa nousevan jonkin verran ja jatkuvan entiseen tahtiin alkuvuonna 2016.

Lähde: Suomen suurlähetystö Peking