Saksalaiset kuluttajat epävarmoina

26.02.2016

Pohjoinen Eurooppa mielletään hyvin turvalliseksi

Saksalaisen matkailututkimuksen mukaan saksalaiset suunnittelevat vähemmän matkoja tänä vuonna kuin edellisvuosina. Kiinnostus lomailua kohtaan on pysynyt muuttumattoman korkeana, mutta konkreettiset matkasuunnitelmat ovat vähentyneet. Tutkimus mainitsee yhdeksi syyksi suunnitelmien puuttumiseen ”yleisesti kasvavan tulevaisuudenahdistuksen”. Joka viides saksalainen kertoo myös hieman epävakaan taloudellisen tilanteen vaikuttavan lomasuunnitelmiin.

Tammikuun puolivälissä tämä näytti olevan toisin. Silloiset kyselyt arvelivat, että terrori-iskuista ja pakolaiskriisistä huolimatta saksalaisten matkustaminen tulisi pysymään entisellä korkealla tasolla, vaikka kohteet ehkä hieman vaihtuisivatkin. Matkailumieltymykset ovat tosiaankin muuttuneet, erityisesti Välimeren kohteiden osalta – länsi hyötyy kriiseistä, itä häviää. Espanja ja Italia ovat hyötyjien puolella, osittain myös Kreikka. Pohjoinen Eurooppa mielletään hyvin turvalliseksi ja tämä saattaa merkittävästi lisätä matkailua myös Pohjoismaihin.

Myös Saksan kotimaanmatkailu hyötyy tilanteesta. Jo nyt melkein joka neljäs saksalainen aikoo viettää lomansa kotimaassa. Kaukomatkailu tulee pysymään stabiilina, joka kymmenes matka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

Tärkeässä osassa ovat nyt ne matkailijat, jotka eivät ole vielä tehneet lopullisia lomasuunnitelmia. Suunnitelmiin tulee vaikuttamaan kotimaan sää, oma taloudellinen tilanne, Euroopan turvallisuus sekä tietysti tarjonnan laajuus.

Lähde: Touristik Aktuell (JO 23.2.2016)