Matkailu ja AV-ala lisäävät yhteistyötä – Suomi kiinnostaa nyt kuvauspaikkana

28.02.2018

Suomen kiinnostavuus elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikkana on lisääntynyt merkittävästi viime vuonna käyttöönotetun AV-tuotantokannustimen myötä. Tämä on iloinen uutinen myös matkailulle, sillä elokuvien ja tv-sarjojen tuoma huomio on kasvattanut matkailijamääriä monissa maissa.

Suomen matkailu ja audiovisuaalinen ala kasvavat ja kansainvälistyvät tällä hetkellä hyvää vauhtia. Business Finlandin tuotantokannustintiimin tehtävä on saada kansainvälisiä AV-tuotantoja Suomeen, kun Visit Finlandin tehtävä on edistää ulkomaista matkailua Suomeen. Viime aikoina yhteistyötä on tiivistetty yhteisen tavoitteen, kansainvälisen kiinnostuksen, eteen.

– Yhteistyö Visit Finlandin kanssa on tärkeää AV-tuotantokannustimen kannalta, kun yritämme houkutella ulkomaisia tuotantoja Suomeen. Hyvän Suomi-kuvan luomisessa matkailuteollisuus on tärkeä partneri. Ulkomailla visit-organisaatiot näyttäytyvät usein AV-alan toimijoiden kanssa, joten siksi meidänkin on tärkeää tehdä yhteistyötä, toteaa Laura Andersson Business Finlandin tuotantokannustintiimistä.

Suomi valokeilassa Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla

Visit Finlandin hallinnoimassa Luova matka -hankkeessa kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia matkailun ja AV-alan toimijoiden välillä. Ensimmäinen yhteistyökokeilu toteutettiin Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa Suomen elokuvasäätiön, elokuvakomissioiden sekä kannustinjärjestelmää hallinnoivien Business Finland -toimijoiden kanssa.

– Yhteistyön tiivistäminen AV-alan toimijoiden kanssa on antanut meille näkemystä Suomen vahvuuksista kuvauspaikkana ja elokuvamatkailun kehittämisestä. Kansainväliseen levitykseen menevät tuotannot voivat koukuttaa tehokkaasti sellaisia matkailijoita, joita on vaikea tavoittaa perinteisen markkinoinnin keinoin. Tuotantokannustimen myötä kansainvälisesti kiinnostavien tuotantojen määrä on jo lisääntynyt, ja Suomella on hyvät edellytykset kasvuun tälläkin saralla, kertoo Luova matka -hankkeen projektipäällikkö Susanna Kyllönen.

Yhteistyössä Suomen elokuvasäätiön kanssa järjestettyyn Suomi-teemaiseen tapahtumaan osallistui lähes 500 elokuva-alan ammattilaista eri puolilta maailmaa. Lisäksi Suomi oli esillä tapahtuman yhteydessä järjestettävässä European Film Market -ammattilaistapahtumassa. Kokeilun tavoitteena on kasvattaa Suomessa kuvattujen kansainvälisten tuotantojen määrää.

Tämän vuotisen juhlan kohokohta oli Salaviinanpolttajat-elokuvan esittäminen Yksipihlajan kino-orkesterin ja Heikki Kossin äänien live-säestyksellä. Juhlatilan somistaminen suomalaiseen kesäteemaan antoi omaleimaisen loppusilauksen onnistuneelle illalle.

– Suomen elokuvasäätiö on erittäin iloinen voidessaan jatkaa jo vakiintunutta Berlinalen Suomi-juhlaa uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Tällaisen kokonaisuuden tuottaminen ei ole mahdollista pelkillä elokuvasäätiön omilla resursseilla. Elokuvaelämyksen tarjoamisesta ovat useat kansainväliset vieraamme antaneet erityistä kiitosta, sanoo Suomen elokuvasäätiön kansainvälisen osaston päällikkö Jaana Puskala.

Yhteistyötä jatketaan kevään ja kesän 2018 aikana.

Kolmivuotinen Luova Matka -hanke tuo yhteen luovien alojen ja matkailun toimijat kulttuurimatkailun vauhdittamiseksi. Hankkeessa on valmennettu kulttuurituottajista välittäjiä kulttuurimatkailuun sekä haettu uusia tapoja näkyä markkinoilla yhteistyössä kansainvälisesti toimivien luovien alojen toimijoiden kanssa. Valtakunnallinen hanke toteutetaan 11/2015-09/2018 ja rahoitetaan Hämeen ELY-keskuksen myöntämänä ESR – Luovaa osaamista -ohjelmasta.

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin on 25 % maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kuluista. Kannustimen tavoitteena on kasvattaa Suomen houkuttelevuutta kuvauslokaationa sekä tukea yritysten kehitystä, kasvua ja kansainvälistymistä.