Elokuisena perjantai-iltana havahduimme uuteen todellisuuteen

Summittainen väkivalta, jota olemme pelonsekaisin tuntein joutuneet seuraamaan eri puolilla Eurooppaa, nousi pintaan nyt Turussa.

Oli motiivi itse tekoon mikä tahansa, viestit kiirivät maailmalla ja myöskin täällä kotimaassamme. Vaikutelmakseni on noussut, että Euroopassa erilaisia välikohtauksia on esiintynyt jo niin paljon, että tämä tapaus hukkuu nopeasti kohinaan; sen sijaan meillä kotimaassa tapaus voi lietsoa reaktioita, jotka ovat matkailun kannalta epätoivottuja.

Suomen matkailulliseen maakuvabrändiin tapahtuneella ei pidemmällä aikavälillä liene merkittävää vaikutusta.

Olemme päässeet ennennäkemättömään kasvuvauhtiin Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa – vuoden ensimmäisen puoliskon kasvu lähes 18 % – ja teemme parhaamme, että pystymme kasvuvauhdin myös ylläpitämään.

Suomen viranomaiskoneisto ansaitsee toiminnastaan hatunnoston. Hötkyilemättömän tehokasta toimintaa ja ennalta suunniteltujen toimintamallien ripeää soveltamista. Myös media on suhtautunut tapahtuneeseen harkitsevasti, eikä ylilyöntejä ole päässyt tapahtumaan. Tämä kertoo jo paljon suomalaisen yhteiskunnan valmiudesta poikkeustilanteisiin. Esimerkiksi Hesarin ja Aamulehden pääkirjoitukset viikonloppuna olivat ajatuksia herättävää luettavaa.

Suomeen suuntautuvan matkailun kehityksen jatkuvuus vaatii matkailuteollisuuden toimijoilta hereillä oloa. Olemme jo viime keväänä aloittaneet asiantuntijavoimin pohjatyön matkailun poikkeustilannetoiminnan ja -viestinnän systematisoimiseksi. Jatkamme tätä työtä, ja tulemme syksyn aikana rakentamaan valtakunnallisen toimintamallin, sekä ohjeistuksen miten toimia erityyppisissä poikkeustilanteissa – työjärjestys, roolitus sekä millä tavoin yhteistyö eri viranomaistahojen kanssa synkronoidaan.

Matkailun merkitys Suomen hyvinvoinnille on suuri, ja on meidän kaikkien etujen mukaista varmistaa, että matkailijoiden on turvallista tulla maailmalta Suomeen. Meidän on tämä myös kyettävä viestimään eri kanavien kautta – kiihkottoman asiallisesti, korostaen että suomalainen yhteiskuntamalli takaa luotettavuuden, vieraanvaraisuuden ja turvallisuuden tänne saapuville matkailijoille. Matkailusta Suomessa toimeentulonsa saava yli 140.000 hengen joukko on tähän voimallinen kaikupinta.

Suomen on World Economy Forumissa todettu olevan yksi maailman turvallisimmista maista.

Pitäkäämme yhdessä huoli siitä, että jatkossakin näin on.

Paavo Virkkunen
Matkailujohtaja, Finpro / Visit Finland

22.8.2017