Kiina ei ole ainoa painopisteemme

Päivät lyhenevät lyhenemistään ja nyt on hyvä hetki hieman katsoa taaksepäin jotta pystyy paremmin orientoitumaan siihen mitä on odotettavissa päivien jälleen pidetessä. Olemme Visit Finlandissa käyneet läpi tapahtumarikkaan vuoden josta jää paljon muisteltavaa – ja toisaalta myös paljon jykevää pohjatyötä perustaksi tulevalle. Kaikkia isoja asioita en pysty tähän lyhyeen blogiin listaamaan, mutta muutamia nostoja joilla on mielestäni paljon pitkäjänteistä arvoa:

Kiinnostus ja hyvät tarinat herättivät kysynnän ja konkretian

Kiina on ollut merkittävässä keskiössä tekemisessämme. Tunnettuuden ja kysynnän kiivastahtista kasvua, näkyvyyttä satojen miljoonien kiinalaisten huomiopiirissä, odotuksia herättäviä isoja avauksia. Läpimurto oli pääsy TV:n realitysarjaan We Are In Love, mikä avasi Pandoran boxin. Jo toukokuussa Kiinan Roadshowlla mukana olleet suomalaiset matkailupalvelutuottajat raportoivat, että koskaan ennen ei ole oltu tilanteessa jossa ostajat tietävät jo etukäteen mitä ovat hakemassa – kaupankäyntiin päästiin suoraan. Kiinnostus ja hyvät tarinat herättivät kysynnän ja konkretian.

Alipay helpottaa ostosten tekemistä

Kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa on tehty pohjatyötä laajalla rintamalla, mutta eritoten Alibaba ja tytäryhtiönsä Fliggy (entinen Alitrip) ovat toki näkyvimmin olleet esillä. Heidän osaltaan uskon että olemme nähneet vasta jäävuoren huipun. Muudan päivä sitten Alipay:n ostosfestivaalin 1212 kautta Suomi ja Rovaniemi saivat uudelleen laajaa kaistanäkyvyyttä Alibaban verkostossa. Kiinan suosituin mobiili maksuväline Alipay on nyt etabloitunut Suomeen. Se helpottaa ostosten tekemistä – ja lisää Suomen houkuttelevuutta matkustuskohteena Kiinassa.

Lappi aukeaa Euroopan kasvaville individuaalimatkustajamarkkinoille

Kiina ei kuitenkaan ole ainoa painopisteemme. Euroopan markkinoilta tuli jatkeena viime vuoden Lufthansan suorille reittilennoille Kittilään uusia suoria reittipohjaisia operaatioita Lappiin – pelkästään joulukuussa 48 lentoa. Münchenistä, Berliinistä, Frankfurtista, Zürichistä, Lontoosta ja Manchesteristä. Lappi aukeaa Euroopan kasvaville individuaalimatkustajamarkkinoille rytinällä – ja, joulukuu on 538 suoralla ulkomaanlennolla kaikkien aikojen ennätys Lappimyynnissä.

Presidentin kansainvälistymispalkinto Visit Rovaniemelle

Visit Rovaniemi sai Tasavallan Presidentin Kansainvälistymispalkinnon. Ensimmäistä kertaa palkinnon 48-vuotisen historian aikana matkailu noteerattiin vientipalkinnon arvoiseksi alaksi muiden vientiteollisuusalojen joukossa. Ja Visit Rovaniemi sai tunnustuksen pitkäjänteisestä ja laajakaistaisesta kehitys-, markkinointi- ja myyntityöstä. Olen tästä hirveän iloinen ja ylpeä, koko suomalaisen matkailuteollisuuden puolesta.

Tunnustusta pitkäjänteisestä työstä

Suomi noteerattiin myös mm. Lonely Planetin ja National Geographic Travelin toimesta suositeltavana kohteena 2017. Jälleen tunnustusta pitkäjänteisestä matkailutyöstä Suomessa. Erityiseen arvoon nuo maininnat nostivat Suomen kansallispuistot, urheilutapahtumat sekä tulossa olevat lukuisat Suomi 100 –tapahtumat.

Mielenkiinto näissä tärkeissä matkailun vaikuttajakanavissa on herätetty; nyt täytyy saada realisoiduksi tuo mielenkiinto matkailijamäärien kasvuun, yöpymiskehitykseen ja kassakoneiden kilinään – ja sitä kautta hyvinvointiin ja työpaikkoihin Suomessa. Se ei tapahdu itsekseen, vaan vaatii paljon työtä ja panostuksia myyntiin sekä markkinointiin maailmalla. Näihin talkoisiin haastan nyt koko suomalaisen matkailuteollisuuden yhteisvoimin.

Tehkäämme yhdessä vuodesta 2017 kaikkien aikojen matkailuvuosi!

14.12.2016 Paavo Virkkunen