Kaikkien aikojen Suomi 100 -matkailuvuosi

Vuosisadan synttärit on nyt sitten pidetty. Ja onhan tämä melkoinen vuosi ollutkin. Suomi nousi lamasta, oli maailmanpolitiikan keskipisteenä lukuisten prominenttien valtiovierailujen johdosta, sai maailmalla näkyvyyttä ja kuuluvuutta sekä suitsutusta yhtenä maailman parhaista maista.

Tämä näkyi myös matkailussa. Vai pitäisikö sanoa, että matkailuteollisuus teki oman osansa juhlavuodelle tuomalla Suomeen ennätysmäärän matkailijoita tuottamaan matkailutuloja sekä luomaan työpaikkoja ja hyvinvointia koko kansantaloudelle.

Matkailuteollisuuden vientituottojen kasvu lähestyy jo miljardin paalua

Tätä kirjoitettaessa on jo varmaa, että kaikki ennätykset Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa kirjoitetaan uusiksi. Onko yöpymisvuorokausien toteuma 6,4 vai 6,6 miljoonaa on enää kuriositeetti. 6 miljoonan yöpymisen haamuraja meni rikki marraskuussa, ja talvimatkailun rohkaisevat ennakkovarausnäkymät antavat uskoa sille, että Suomen 101. vuosi alkaa myös hyvässä nousukulmassa.

Jos lähtötasona kansainvälisen matkailun kokonaisarvolle liikennetuotot mukaan lukien oli 4 miljardia euroa, lineaarisesti vajaan 15 %:n kasvulla juhlavuoden kansainvälisen matkailutulon kasvu on arvoltaan 600 miljoonaa euroa. Otettaessa huomioon ekosysteemituotot matkailupalvelujen ympärillä – vähittäiskauppa, matkailua tukeva muu palvelutoiminta kuten rakennus-, siivous- ym. toiminnot, joiden arvoksi on arvioitu 56 senttiä per matkailueuro – lähestyy matkailuteollisuuden vientituottojen kasvu jo miljardin paalua.

Matkailu 4.0 arvostuksenosoitus matkailuteollisuudessa tehtävälle työlle

Matkailun merkitys Suomen hyvinvoinnille on noteerattu juhlavuonna laajalti. Historiallista oli, että puoliväliriihessään keväällä hallitus myönsi vuosille 2018 ja 2019 matkailulle yhteensä 16 miljoonan euron lisämäärärahan Visit Finlandin, OKM:n ja MMM:n käytettäväksi otsikolla Matkailu 4.0. Tämä on hieno arvostuksenosoitus koko matkailuteollisuuden tekemälle työlle. Hienoa oli myös havaita, että 11.12. julkaistussa Valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnössä matkailun saama palstatila sivuilla 68–69 oli noin sivun verran. Aiemmin matkailu on kuitattu lähinnä sivulauseella vastaavissa mietinnöissä.

On kiitosten aika – jatkakaamme samalla sykkeellä!

Hieno matkailun juhlavuosi siis. Kiitos tästä kuuluu laajasti koko matkailuteollisuuden toimijakentälle, sekä sille pitkäjänteiselle työlle, mitä alan toimijat ovat vuosikymmenten ajan tehneet. Välillä yritysten ja erehdysten kautta, mutta kuitenkin määrätietoisesti maailman markkinoita tuntemaan oppien ja askel kerrallaan edeten. Nyt tuon työn hedelmät alkavat pikkuhiljaa kypsyä.

Jatkakaamme tätä työtä juhlavuoden jälkeenkin samalla hyvällä sykkeellä minkä olemme yhdessä saaneet päälle. Pitäkäämme palvelutuotteemme etunojainen kehittäminen markkinakysynnän sekä digitalisoituvan maailmanmenon mukaisena, ymmärtäkäämme maksavien ja matkustavien asiakkaidemme sielunelämää entistä paremmin.

Pitäkäämme huoli siitä, että myös meitä seuraavat sukupolvet saavat matkailupalvelutuotteemme syvän ytimen, Suomen luonnon, työalustakseen vähintään samassa kunnossa kuin millaisena me sen olemme saaneet. Kestävä kehitys takaa jatkuvan ja kasvavan matkailutulon, joka tuottaa maallemme hyvinvointia myös pitkällä aikavälillä.

Kiitos kaikille kuluneesta juhlavuodesta!

Rauhallista joulua ja menestyksestä matkailuvuotta 2018 toivottaen,

Paavo Virkkunen
Executive Vice President, Visit Finland
Finpro


Blogissa Visit Finlandilla eri työtehtävissä työskentelevät asiantuntijat tarkastelevat matkailun kehittämistä ja markkinointia sekä kaikenlaisia matkailuun liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista.